Šviestuvai – tai nepakankamai įvertinta interjero detalė, kuri atlieka ne tik tiesioginę apšvietimo funkciją, kaip įprastai esame linkę manyti. Prie bendros restorano stilistikos pritaikyti šviestuvai gali tapti stilingu dizaino elementu. Negana to, tinkamai nustatyta šviesos kryptis ir intensyvumas gali padėti išryškinti (ar paslėpti) norimas interjero detales. Ir bene svarbiausia apšvietimo funkcija – restorano atmosferos kūrimas, užtikrinantis malonią lankytojų patirtį.
Renkantis šviestuvus restoranui, būtina atsižvelgti į keletą svarbių aspektų: šviestuvų dizainą ir paskirtį, šviesos intensyvumą ir spalvos temperatūrą bei ekonomiškumą.
1. ŠVIESTUVŲ DIZAINAS IR PASKIRTIS
Norint išlaikyti vientisumą, svarbu, kad šviestuvai derėtų prie bendro restorano interjero. Moderniuose restoranuose puikiai tiks minimalistinio dizaino, geometrinių formų šviestuvai. Šiuolaikišką atmosferą norintys sukurti restoranai dažnai renkasi šviestuvus su atvira lempute, suteikiančia vietai unikalumo. Tuo tarpu, klasikinio stiliaus restoranuose derės solidūs ir prabangiai atrodantys šviestuvai.
Svarbu apsvarstyti ne tik šviestuvų dizainą, bet ir kelių lygių apšvietimas vyraus Jūsų restorane. Dažniausiai tarpusavyje derinami kelių tipų, pavyzdžiui, lubiniai ir sieniniai bei / arba staliniai šviestuvai.
Lubiniai-pakabinami šviestuvai dažniausiai naudojami kaip pagrindiniai šviesos šaltiniai.
Staliniai šviestuvai yra lankstūs ir gali būti lengvai perkeliami į skirtingas vietas, suteikiant papildomą šviesos šaltinį ten, kur jo labiausiai reikia. Šie šviestuvai padeda sukurti artumo pojūtį. Jie gali būti derinami su bendru apšvietimu ir tarnauti kaip akcentiniai šviesos šaltiniai, pabrėžiantys kitus interjero elementus.
2. APŠVIETIMO INTENSYVUMAS IR SPALVA
Norint, kad lankytojai Jūsų restorane jaustųsi maloniai ir jaukiai, valgymo zonos turėtų būti apšviestos šiltą spalvą (apie 2700-3000K) skleidžiančiais šviestuvais. Švelnus apšvietimas, sukuriantis minimalų šešėlį paryškins maisto spalvas ir paskatins atrodyti daug skaniau ir estetiškiau. Be to, toks apšvietimas leis lankytojams atsipalaiduoti ir daugiau laiko praleisti restorane. Na, o jei restorane norite įnešti ne tik jaukumo, bet ir žiupsnelį romantikos, tai neabejotinai padės padaryti žvakių šviesą imituojantys žibintai.
Šiltai ir romantiškai atmosferai sukurti puikiai tiks šie restorano šviestuvai:
Ryškus ir šaltas apšvietimas (virš 4000K), priešingai, skatina greitesnį aptarnavimą ir didesnį lankytojų srautą – tai aktualu greito maisto restoranams. Nepaisant to, šaltą šviesą skleidžiantys šviestuvai dažnai naudojami moderniuose restoranuose. Šalti tonai taip pat gali būti naudojami restorano virtuvėje, kur reikalingas aiškus ir ryškus apšvietimas, užtikrinantis darbuotojų saugumą ir efektyvumą.
Šaltų tonų šviestuvai:
Dar vienas, universalumą suteikiantis sprendimas – reguliuojami šviestuvai, leidžiantys keisti šviesos toną bei intensyvumą, priklausomai nuo paros laiko ar konkrečių poreikių.
3. EKONOMIŠKUMAS
Restoranai dažnai dirba ilgas valandas, todėl energijos efektyvumas yra svarbus veiksnys renkantis šviestuvus. LED šviestuvai yra puikus pasirinkimas, nes jie sunaudoja mažiau elektros energijos, ilgiau tarnauja ir yra įvairių formų. Be to, jie mažiau kaista, todėl yra saugesni naudoti.
LED šviestuvai:
Apšvietimas yra neatsiejama restorano atmosferos dalis, kuri tarsi užbaigia interjero dizainą ir gali reikšmingai paveikti klientų patirtį. Tinkamai parinktas apšvietimas sustiprins restorano stilių, leis geriau atskleisti patiekalų ir gėrimų spalvas bei tekstūras ir sukurs norimą nuotaiką. Investicija į kokybišką ir gerai apgalvotą restorano apšvietimą – svarbus žingsnis kuriant patrauklią restorano aplinką, į kurią lankytojai norės sugrįžti.